cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Perlu berapa demand utk tmbh port baru?

Highlighted
Contributing Citizen ✪✪

Perlu berapa demand utk tmbh port baru?

Jd soalan sy, perlu ada brp org yg nk pasang unifi utk blh tmbah port baru?

Sy dh dftr unifi sbulan lps, tp dlm masa sbulan tu byk masalah yg sy hadapi. Masa dftr dh dpt reserve 1 port 80 meter dr rmh. Awalnya pihak tmpoint dftr rmh sy sbg bangunan kedai, jd trpaksa tggu staff turun site utk sahkan rmh kediaman. Tnggu pula utk dpt tarikh install. Mereka ada call dan kata sblum ni salah reserve port. Port yg reserve tu jauh jd tukar kpd port lain. Bila dpt tarikh install pula, pihak mereka ni dftr alamat sy di jln salah pula. Jd return order sbb alamat salah. Mereka kata makan masa dlm 7 hari utk siap report.

Apa yg sy fikir2, sbb dftr dgn jln salah ni, yg mereka kata salah reserve port tu sbnarnya dh betul. Sbb mereka tukar jln lah jd jauh pula tu. Bila tukar ke jln yg betul pula, port yg reserve kemudian tu dh jd 360 meter dr rmh lah. Bila nk ambik balik port yg 80 meter ni, dh full sbb dlm 2 3 minggu sy tunggu, ada jiran yg ambik dr port tu. So skrg dh penuh dan tk sempat utk sy, yg mana sbenarnya dh reserve utk sy. Ni yg sy rasa apa yg berlaku. Bila sy tanya pihak unifi, mereka kata sistem salah tunjuk jarak port sblum ni. Minta maaf kalau anggapan sy salah.

Skrg ni port dh full, trpaksa tnggu tmbah port la. Mereka kata akn minta pihak pemasangan segerakan. Tp saya rasa, unifi ni syarikat berniaga. Mestilah mereka utamakan kwsn yg demand tinggi utk tmbah port baru. Kalau tmbah port baru di kwsn sy dan sy sorg je yg dftr, banding dgn kwsn lain bila tmbh port baru blh full dgn cepat, mestilah utamakan kwsn lain dulu. Sbb tu sy nk tau anggaran berapa demand utk tmbh port baru? Setahu saya skali tmbh port baru, ada 8 port kan?

10 REPLIES 10
Highlighted
Contributing Citizen ✪✪✪

Unifi infrastructure

I had reached MCMC on the unifi coverage availability at my house. 

 

Their response as per below:

 

Based on our inspection, TM Unifi service is presently unavailable to the requested address at (XXXX) due to no Unifi coverage. However, we would like to inform that the additional Unifi infrastructure proposal has been taking into consideration. The execution would be roll out in stages and your premise will be next in batch of deployment (subject upon approval). We will keep you informed and any information pertaining to the service availability shall be updated at https://unifi.com.my for your future reference.

 

"WILL BE NEXT IN BATCH", that statement was too GENERAL. TM should have the plan on paper and should have the timeline for it together with the cost right? Im tired of waiting. I can see the pattern at my hometown (sarikei, sarawak), somehow TM can easily deploy unifi to small & new taman. Our taman much nearer to school but not put into priority. Now im using unifi air however sometimes the performance was really bad. Finally i have terminated my streamyx after 14 years using it. Really looking forward of TM plan on my area.

Highlighted
Sheriff

Re: Perlu berapa demand utk tmbh port baru?


@Mohsein wrote:

Jd soalan sy, perlu ada brp org yg nk pasang unifi utk blh tmbah port baru?

Sy dh dftr unifi sbulan lps, tp dlm masa sbulan tu byk masalah yg sy hadapi. Masa dftr dh dpt reserve 1 port 80 meter dr rmh. Awalnya pihak tmpoint dftr rmh sy sbg bangunan kedai, jd trpaksa tggu staff turun site utk sahkan rmh kediaman. Tnggu pula utk dpt tarikh install. Mereka ada call dan kata sblum ni salah reserve port. Port yg reserve tu jauh jd tukar kpd port lain. Bila dpt tarikh install pula, pihak mereka ni dftr alamat sy di jln salah pula. Jd return order sbb alamat salah. Mereka kata makan masa dlm 7 hari utk siap report.

Apa yg sy fikir2, sbb dftr dgn jln salah ni, yg mereka kata salah reserve port tu sbnarnya dh betul. Sbb mereka tukar jln lah jd jauh pula tu. Bila tukar ke jln yg betul pula, port yg reserve kemudian tu dh jd 360 meter dr rmh lah. Bila nk ambik balik port yg 80 meter ni, dh full sbb dlm 2 3 minggu sy tunggu, ada jiran yg ambik dr port tu. So skrg dh penuh dan tk sempat utk sy, yg mana sbenarnya dh reserve utk sy. Ni yg sy rasa apa yg berlaku. Bila sy tanya pihak unifi, mereka kata sistem salah tunjuk jarak port sblum ni. Minta maaf kalau anggapan sy salah.

Skrg ni port dh full, trpaksa tnggu tmbah port la. Mereka kata akn minta pihak pemasangan segerakan. Tp saya rasa, unifi ni syarikat berniaga. Mestilah mereka utamakan kwsn yg demand tinggi utk tmbah port baru. Kalau tmbah port baru di kwsn sy dan sy sorg je yg dftr, banding dgn kwsn lain bila tmbh port baru blh full dgn cepat, mestilah utamakan kwsn lain dulu. Sbb tu sy nk tau anggaran berapa demand utk tmbh port baru? Setahu saya skali tmbh port baru, ada 8 port kan?


Hai @Mohsein ,

 

Rumit juga masalah ni. Alamat dekat mana tu?


Highlighted
Contributing Citizen ✪✪

Re: Perlu berapa demand utk tmbh port baru?

Kampung padang air, kuala nerus

Highlighted
Sheriff

Re: Perlu berapa demand utk tmbh port baru?


@Mohsein wrote:

Kampung padang air, kuala nerus


Oh belah sana.

 

Berkenaan dengan demand list, penambahan port adalah lebih senang/possible dari penambahan infra.

Jadi untuk nak jawab "bila akan dapat", memang susah nak jawab.

 

Disarankan anda sentiasa berhubung dengan TMpoint terdekat, sentiasa minta update dengan dorang.


Highlighted
Contributing Citizen ✪✪

Re: Perlu berapa demand utk tmbh port baru?

Sbb tu sy tk tnya "bila akan dapat", takkan la dgn 1 demand dr sy unifi akn terus dtg tmbh port.

 

Soalan sy "perlu berapa demand utk tmbh port"

Contohnya, kalau perlu 5 demand utk tmbh port, ada 4 demand dr satu area dan mungkin reserve 1 port utk maxis. Cukup 5 port dr 8 port, barulah unifi akn mula proses tambah port.

Highlighted
Contributing Citizen ✪✪

Re: Perlu berapa demand utk tmbh port baru?

Kenapa moderator anggap soalan sy "bila akan dapat", mcm juga post ni

 

https://community.unifi.com.my/t5/unifi-home-broadband/Tm-port-full-TM-PLEASEEEE-READ/td-p/29127

 

Post oleh @Domy7 

 

Di akhir reply pihak moderator, ada tnya "when" sedangkan secara ringkas soalan dr @Domy7 tu "apa yg mmpengaruhi pihak unifi utk tambah port baru". Ramai yg ingin tahu pihak unifi ambil kira apa utk penambahan port baru

Highlighted
Contributing Citizen ✪

Re: Perlu berapa demand utk tmbh port baru?

Tudiaaaaaaa tuan kena lagi kao drp i. finally la ada org paham apa yg aku nk tanye tp problemnye tm sampai skrang xreply. MCMC sama gak. aku pun xtau ah. nasib baik dah jumpa org ambik alik sewa aku kat sini. lepas ni nk pindah condo pakai TIME. bukan kita nk caci company semi gov kita sendiri. tp bila tm dah diberi kepercayaan majoriti, tolong la amanahkan. jangn sampai syarikat swasta seperti TIME ambik alih urusan fibre msia baru nk start buat benda. mcm apa yg tanye kat pos tuan ni, BERAPA. kita bukan nk demand tm buat skrang. bagi angka so at least kita boleh kumpulkan ke apa2 alternatif. tu je kita mintak. 

Highlighted
Contributing Citizen ✪✪

Re: Perlu berapa demand utk tmbh port baru?

Oh @Domy7 @ pindah convo blh la pkai TIME. Yg duk d landed properties ni mmg tk lah. TIME masih tk dpt approval utk install infra d landed properties

 

Sy dah live chat dgn pihak unifi, mereka kata tambah port ikut kpd tinggi demand d satu2 area. Selagi mana tk tinggi slagi tu la kna tunggu. Tp masalah sy, pihak mereka kata mungkin ada tindakan selanjutnya dan sepatutnya dr second level sbb sy dh ada order id. Jd sy masih bg kpercayaan kpd pihak unifi.

 

Boleh @remstr tlong bg detail maksud tinggi permintaan tu? Contohnya bilangan demand k

Highlighted
Sheriff

Re: Perlu berapa demand utk tmbh port baru?

Hai @Mohsein @Domy7 ,

 

Untuk isu ini, selalu saya akan nasihatkan untuk sentiasa berhubung dengan TMpoint, sentiasa meminta dorang untuk update.

 

Disebabkan apa sebenarnya?

 

Disebabkan setiap negeri akan ada 1 team yang akan pantau "demand list" tersebut. Hanya mereka yg tahu bila dan dimana project seterusnya. Sebab itulah "demand list" adalah penting.

 

Kami di sini hanya mampu bertanya, dan jika tiada, kami hanya mampu menasihati anda semua.

 

Jadi untuk menjawab soalan anda tadi, TMpoint adalah saluran terbaik untuk hal ini.