TIDAK DAPAT BIL TERPERINCI

sctimber2019
Contributing Citizen ✪

TIDAK DAPAT BIL TERPERINCI

 
4 REPLIES 4
TukulDigital
Sheriff

Re: TIDAK DAPAT BIL TERPERINCI

Hi. @sctimber2019 

 

Biasanya salinan bil akan dikirimkan kepada alamat email yang di daftarkan. Selain anda boleh semak melalui myunifi app. Untuk bantuan lanjut di sarankan anda merujuk kepada pegawai khidmat pelanggan mereka di > https://unifi.com.my/support/contact-us.

Fennec16
Sheriff

Re: TIDAK DAPAT BIL TERPERINCI

Hai @sctimber2019 . Maksudnya tidak menerima bil terperinci melalui emel atau macam mana ya? Sudah periksa junk /spam folder anda?

 

Untuk makluman, anda juga boleh dapatkan bil terperinci melalui aplikasi myunifi. Aplikasi tersebut untuk membayar, semak pembayaran dan bil untuk 6 bulan sebelumnya.

 

Boleh daftar dahulu akaun anda jika masih belum buat demikian. Anda boleh rujuk pautan ini sebagai panduan pendaftaran aplikasi myunifi
>> https://community.unifi.com.my/t5/unifi-Tips-Guides/How-to-register-myunifi-app-new-customer/td-p/22...

 

Anda boleh memuat turun aplikasi myunifi di Google Play Store (Android) atau App Store (Apple) untuk memperolehi dan melihat bil terperinci pada setiap masa 🙂

_yesri_12
Sheriff

Re: TIDAK DAPAT BIL TERPERINCI

Hai @sctimber2019 . Maksudnya bil bulanan yang diterima hanyalah ringkasan bil atau bagaimana? Selalunya bil yang dihantar kepada pelanggan adalah bil yang terperinci. Sudah cuba semak semula melalui portal unifi atau aplikasi myunifi? Jika masih tidak menerima bil terkini, sebaiknya terus merujuk dengan pihak support mereka mereka melalui talian 100, Live Chat atau Social Media (Twitter - https://twitter.com/helpmeunifi / FB - https://www.facebook.com/weareunifi)

mitie88
Sheriff

Re: TIDAK DAPAT BIL TERPERINCI

@sctimber2019 Boleh semak bil pdf dalam myunifi app. Kalau anda merujuk kepada bil melalui emel, cuba semak dalam spam. Pastikan juga emel bil yang berdaftar betul dengan dalam sistem. Boleh semak dan edit emel billing dalam unifi portal (unifi.com.my).  Kalau dah betul dan memang tak dapat, cuba maklumkan dekat customer support (https://unifi.com.my/support/contact-us)