cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Unifi air speed not consistant

andcorps1
Contributing Citizen ✪✪

Re: Unifi air speed not consistant

Kalau free, 10 kali panggil technician pun x apa... takut nanti technician terjun balcony...

caaibr
New-in-Town ✪✪✪

Re: Unifi air speed not consistant

having the same issue quite a bummer..hu3...
9w2mdp
Contributing Citizen ✪

Re: Unifi air speed not consistant

Memang mcm **bleep** servis unifi. Nak oasang laju. 

Komplain buat x layan je. Emel kepada MCMC DAN MANA 2 ADUAN. VIRAL JE COMPLAIN. bil bayar dama xda reduce. Alasan ramai guna lak. Pastu x boleh upgrade. Offer pada ramai. Bila ada masalah kata ramainguna apa punya jawapan la. Nak ramai pelanggan kena bg speed sama je. Upgrade le. Kalau reduce bil pun reduce. Nak jadi macam astro gak ke

Abdullah79
Contributing Citizen ✪

Re: Unifi air speed not consistant

Sama juga dengan saya. Unifi air congest masa nak subscribe dekat TM centre Kuantan. Memang mereka siap2 maklumkan sebab depa check area dulu sebelum nak subscribe. Tapi, saya nak try juga. Dan memang speed congest masa waktu2 tertentu. Tapi ada masa memang dapat nak ke 10-20Mbps tu. Kira tak la teruk sangat. Cuma, dia tak consistent. Masalah nya mungkin mereka tak upgrade atau tambah device untuk support lebih ramai user. Unifi air ni je murah dengan unlimited, berbanding ISP lain.

zaimani
Contributing Citizen ✪✪✪

Re: Unifi air speed not consistant

Data yang cerap oleh antenna adalah melalui gelombang magnet.Banyak perkara yang boleh menganggu medan magnet termasuklah cuaca.Untuk mendapat signal yang stabil perlu beberapa peralatan tambahan. Unifi menggunakan Band 40 dan Band 5 LTE 2300 (frekuensi) .Oleh yang demikian pastikan setiap peralatan yang digunakan menyokong band 40 dan LTE 2300 (bukan 900,2100 dll).Saya fikir langkah pertama 1.Guna 4G signal booster.Signal booster ini akan mencerap signal yang berada diluar rumah,membesar dan menyebar dalam rumah.Jadi tiga komponen diperlukan iaitu antenna out door,amplifier dan antenna dalam rumah.Gunakan antenna luar yang boleh mencerap sehigga 28db contohnya jenama Yagi.Jika anda lebih extreme antenna ini boleh di custom made. 2.Gunakan 4G router yang berkualiti yang menyokong dua frekuensi iaitu 2.4 dan 5 G (MIMO).Saya tidak mencadangkan Huawei kerana banyak terjadi ia tidak berfungsi jika SIM kad di tukar. Jangan lupa juga membeli OneMesh atau Repeater/Extender untuk memastikan semua bilik2 dalam rumah diluputi dengan signal yang kuat.Jika semua perkara ini masih gagal bolehlah ditimbangkan menggunakan antenna high range yang boleh menangkap jarak sehingga 200 KM.

Abdullah79
Contributing Citizen ✪

Re: Unifi air speed not consistant

boleh cadangkan antenna outdoor tak? yang boleh dibeli di shopee. dah tengok2, tapi memang tak reti nak pilih yang sesuai. kadang2 harga mahal dan ada harga murah, 

zaimani
Contributing Citizen ✪✪✪

Re: Unifi air speed not consistant

Bolih cuba yang ini

Antenna:

https://www.lazada.com.my/products/4g-antenna-yagi-antenna-28dbi-4g-lte-sma-male-outdoor-directional...

Signal booster:

https://shopee.com.my/70dB-Band-40-LTE-TDD-2300-4G-Signal-Booster-Repeater-4G-TDD-Band-40-LTE-2300MH...

Repeater/extender:

https://www.lazada.com.my/products/tp-link-re650-ac2600-wi-fi-range-extender-repeater-dual-band-rang...

Semua menggunakan sambungan SMA. Connector agak tricky.Elok dibeli satu set:

SMA connector set:

https://www.lazada.com.my/products/18-pcs-sma-kits-connector-male-female-plug-antenna-converter-adap...

Anda juga mungkin memerlukan extention cable:

https://www.lazada.com.my/products/rp-sma-male-to-female-wifi-antenna-connector-extension-cable-blac...

Jika ini juga tidak berjaya bolih minta pihak TM memasang satu lagi SU unit/Repeater dikawasan anda.Mereka seharusnya bolih membuat pertimbangan jika terdapat ramai pengguna

adzmanmd
Contributing Citizen ✪

Re: Unifi air speed not consistant

penggunaan signal booster atau signal amplifier bukankah menyalahi law SKMM>

zaimani
Contributing Citizen ✪✪✪

Re: Unifi air speed not consistant

Tips pemasangan 4g router,extender.

 

1. Universal 4g Router mungkin tidak berfungsi jika tidak di buat sedikit pelarasan.Pelarasan pertama adalah diruangan APN ( Access Point Name) hendaklah di taip unifi.

2. Bagi menghubungkan dengan extender iaitu dari 4g router ke extender hanya tekanbeberapa saat butang WPS (Wi-fi protected setup) sehingga berkelip dan kemudian tekan juga butang WPS pada extender.Itu saja.

3. Pemasangan untuk antenna 4g seharusnya tegak bukan mendatar dan tiang seharusnya plastik atau PVC. Jauhkan dari sebarang benda yang mengeluarkan magnet seperti kabel letrik atau halangan dari bagunan besar

zaimani
Contributing Citizen ✪✪✪

Re: Unifi air speed not consistant

macam mana dengan TV booster