Wifi Streamyx

masadi84
Contributing Citizen ✪

Wifi Streamyx

Saya nak tanya, kenapa setiap tengah malam hingga ke pagi wifi di rumah saya mesti putus? Dah beberapa hari berlaku. Macam office hour pulak. Jam 8 am baru wifi nak on. Dah la line tak laju. Yang hairan, kalau bil lambat bayar laju pulak nak tuntut bayaran. Please respond. Thank you.

7 REPLIES 7
satuduatiga
New-in-Town ✪✪✪

Re: Wifi Streamyx

Hahahaha kelakar la cam kerja jer. takkan terus takleh on sampai 8am, ke lambat jer? 

Ni setahu I la, kalau ramai yang guna line tu sama2 mestilah slow. Macam bilik yang sama saiz, kalau ramai masuk dlm blk tu mestilah sempit kan, tulah slow nya.

 

Tp bab Streamyx tu slow mmg dah sume org tau pon. Takda unifi ke tmpt u tu? 

Charlize
Upholding Citizen ✪✪✪

Re: Wifi Streamyx


@masadi84 wrote:

Saya nak tanya, kenapa setiap tengah malam hingga ke pagi wifi di rumah saya mesti putus? Dah beberapa hari berlaku. Macam office hour pulak. Jam 8 am baru wifi nak on. Dah la line tak laju. Yang hairan, kalau bil lambat bayar laju pulak nak tuntut bayaran. Please respond. Thank you.


Hi @masadi84 from your statement. There are few things you can check

  1. Check modem if DSL and Internet light is on. If not call TM for help
  2. Log into your modem/router check if there is already a time set allow to access from 0800 to twelve midnight
  3. Try to use LAN cable when WiFi is inaccesable to verify is it due to WiFi  

 

masadi84
Contributing Citizen ✪

Re: Wifi Streamyx

1. When no internet/wifi the light is not on. Call TM every day? hurmm..

2. I've never set any or touch any setting regarding the time or any setting in the modem.

3. I dnt use any cable and no pc connected to the modem. Difficult to test/ verify it using cable.

Charlize
Upholding Citizen ✪✪✪

Re: Wifi Streamyx


@masadi84 wrote:

1. When no internet/wifi the light is not on. Call TM every day? hurmm..

2. I've never set any or touch any setting regarding the time or any setting in the modem.

3. I dnt use any cable and no pc connected to the modem. Difficult to test/ verify it using cable.


If the DSL and/or Internet light is not on then confirm it is no signal from TM. Please call 100 or LiveChat to describe to them the problem you are facing and demand for a fix ASAP. We are paying customer and we don't want to pay for something which is expensive and at the same time giving us endless problem. They should tell you when they can send technician to look at the problem. Must insist the probem happen only from midnight till morning. 

masadi84
Contributing Citizen ✪

Re: Wifi Streamyx

Kawasan ni x ramai org pon. Huhu. Setiap malam internet tutup. Kena catu ka? Bil dah bayar extra pun bagi servis terok. 
tadi call Tm kata technican akan dtg waktu bekerja. Jd duit aku bayar utk hujung minggu ni free2 la Tm ambik. Tahniah. Pastu siap bgi pilihan kalau modem rosak nak yg free atau yg bebayar. Sah2 la aku nak free. Modem ni x rosak la sbb ada masa laju je internet tu. Kalau xda langsung berhari2 tu cnfirm la rosak. Terokkk.  Kalau ambik modem free tu pun terikat dgn kontrak.

Charlize
Upholding Citizen ✪✪✪

Re: Wifi Streamyx


@masadi84 wrote:

Kawasan ni x ramai org pon. Huhu. Setiap malam internet tutup. Kena catu ka? Bil dah bayar extra pun bagi servis terok. 
tadi call Tm kata technican akan dtg waktu bekerja. Jd duit aku bayar utk hujung minggu ni free2 la Tm ambik. Tahniah. Pastu siap bgi pilihan kalau modem rosak nak yg free atau yg bebayar. Sah2 la aku nak free. Modem ni x rosak la sbb ada masa laju je internet tu. Kalau xda langsung berhari2 tu cnfirm la rosak. Terokkk.  Kalau ambik modem free tu pun terikat dgn kontrak.


 Ya @masadi84  I feel for you. My streamyx also always has problem. Masa hujan sure putus no line macam Astro. Dah banyak kali complained to TM but technically I believe they don't know why also. That's one of the few reasons I now in the process to switch to Unifi Air. At least Unifi Air is 'much faster' than streamyx and so far tak putus during hujan. Anyway, your internet situation really need TM to help.

ChanPooYoke
Contributing Citizen ✪

Re: Wifi Streamyx

昨天我的只有DSL灯有亮,完全没有wifi/internet一整天上不到网,我已经call 100按照了指示开关结果还是不能上网,请问我现在能做什么?等技术人员上门?