cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

from 4MB to 8MB +++

SOLVED
zekmy
Contributing Citizen ✪

from 4MB to 8MB +++

apa yang perlu saya lakukan, sebab sehingga sekarang, internet speed streamyx , masih pada plan asal 4mb, sedangkan sepatutnya , telah di naiktaraf kepada 8 /10 MB. Lokasi di Taman Desa Dahlia Senawang Sbn  N9.

Beberapa siri panggilan kepada TM 100...mengatakan line berkenaan , tiada masalah utk upgrade, dan perlu mohon di TmPoint. Bukan ke sepatutnya upgrading di lakukan secara Auto?

8 REPLIES 8
AgJ
New-in-Town ✪

Re: from 4MB to 8MB +++

Sama bro, tadi contact unifi livechat diorang kata hanya kurangkan jumlah bayaran bulanan tp speed tetap sama. Mcm kena kencingkan, lol pnya TM

edwinmiracle
Contributing Citizen ✪

Re: from 4MB to 8MB +++

Same here. I live chat they said migration already done by system, price deducted and speed maintained. Not sincere at all and totally different what it's stated in press news. Just buat wayang only in front of new government. He said can go TM point check the port capability, i guess they will be a lot excuses from TM Point staff. Disappointed.

TheHR
Upholding Citizen ✪

Re: from 4MB to 8MB +++


@zekmy wrote:

apa yang perlu saya lakukan, sebab sehingga sekarang, internet speed streamyx , masih pada plan asal 4mb, sedangkan sepatutnya , telah di naiktaraf kepada 8 /10 MB. Lokasi di Taman Desa Dahlia Senawang Sbn  N9.

Beberapa siri panggilan kepada TM 100...mengatakan line berkenaan , tiada masalah utk upgrade, dan perlu mohon di TmPoint. Bukan ke sepatutnya upgrading di lakukan secara Auto?


Hai @zekmy 

 

Seperti mana yang saya tahu, migration ke unifi lite hanya ada perubahan pada harga internet sahaja. Speed internet kekal seperti biasa. Sepanjang livechat saya bersama pihak TM, tak pernah lagi staff TM bagi jawapan yang speed akan auto upgrade. Cuma bila kita request upgrade pada bulan Ogos lepas, perubahan harga internet kita akan dapat selewat-lewatnya pada bulan Oktober. Boleh rujuk topik di bawah.

https://community.unifi.com.my/t5/Product-and-Service/FAQ-on-streamyx-migration-to-unifi-lite/m-p/22...

remstr
Mayor

Re: from 4MB to 8MB +++

hi guys @zekmy @edwinmiracle @AgJ ,

 

I have mentioned this couple of times here.

 

1. This exercise is not to upgrade your speed. It is to reduced your prices to RM69.

2. However, you can take advantage of this exercise by upgrading your speed before the cut off date.

 

I strongly advise any of you, if you wanna do the speed upgrade then please do it manually, by walk in to your nearest TMpoint. Please do not assume that you will get it automatically.

 

 


zekmy
Contributing Citizen ✪

Re: from 4MB to 8MB +++

kita semua tahu TM sebagai penyedia backbone kpd perkhidmatan "di hujung jari", tapi jangan biarkan customer untuk "berjalan kaki" ke TmPoint untuk urusan yang berulang. Semua detail sudah ada dalam system...just proceed .

Kita faham infra TM masih kurang utk support bandwitdh upgrade kpd semua customer, tp ada makanisme yang boleh dibuat supaya ia berlaku secara auto, mgkn base pada loyalty pada TM.

Satu lagi, call centre 100 dan live chat , mmg tidak boleh menyelesaikan perkara2  yang simple sekalipun, at last, "en sila pergi ke tmpoint.."

Zaman telah berubah, kalau TM masih kebelakang, tunggu masa jer utk padam.

 

remstr
Mayor

Re: from 4MB to 8MB +++


@zekmy wrote:

kita semua tahu TM sebagai penyedia backbone kpd perkhidmatan "di hujung jari", tapi jangan biarkan customer untuk "berjalan kaki" ke TmPoint untuk urusan yang berulang. Semua detail sudah ada dalam system...just proceed .

Kita faham infra TM masih kurang utk support bandwitdh upgrade kpd semua customer, tp ada makanisme yang boleh dibuat supaya ia berlaku secara auto, mgkn base pada loyalty pada TM.

Satu lagi, call centre 100 dan live chat , mmg tidak boleh menyelesaikan perkara2  yang simple sekalipun, at last, "en sila pergi ke tmpoint.."

Zaman telah berubah, kalau TM masih kebelakang, tunggu masa jer utk padam.

 


hai @zekmy ,

 

Ada sesetengah urusan yg memang di "syor" kan untuk ke TMpoint. Kenapa? Sebab TMpoint ada akses yang channel lain tak ada.

 

Cth, untuk tukar nama perlukan cap jari.

 

Untuk kes ini, auto-upgrade memang possible. Cuma, untuk ketenangan dan keselesaan serta jaminan bahawa servis anda akan diupgrade, TMpoint boleh provided that.

 

Jika anda boleh tunggu dan sanggup tunggu auto upgrade, tiada masalah. Cuma di sini kami amat syorkan anda untuk walk in. Tiada paksaan.

 

Harap membantu.


zekmy
Contributing Citizen ✪

Re: from 4MB to 8MB +++

ok.lah...kita akui TM sebagi Big Brother dalam biz ni....so kita accept ...nak gaduh pun x guna...cuma harapnya 

TM boleh menjadi lebih baik drpd negara Afrika dalam fasa Digital Nation sekarang ni...

remstr
Mayor

Re: from 4MB to 8MB +++


@zekmy wrote:

ok.lah...kita akui TM sebagi Big Brother dalam biz ni....so kita accept ...nak gaduh pun x guna...cuma harapnya 

TM boleh menjadi lebih baik drpd negara Afrika dalam fasa Digital Nation sekarang ni...


@zekmy semoga kita sama2 menjadi lebih baik dari semalam aminnn