cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59

zaty_razin123
Contributing Citizen ✪

BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59

HI, kalau bill pertama, Pro rate plus Advance payment x Sst, so bulan kedua punya bill tak perlu bayar ke? sbb bill bulan pertama dah campur dgn advance payment kan? saya confused lah

9 REPLIES 9
remstr
Mayor

Re: BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59


@zaty_razin123 wrote:

HI, kalau bill pertama, Pro rate plus Advance payment x Sst, so bulan kedua punya bill tak perlu bayar ke? sbb bill bulan pertama dah campur dgn advance payment kan? saya confused lah


Hai @zaty_razin123 , bulan kedua ada bayaran mcm biasa RM59 sebelum tax. Bulan pertama adalah campuran dari penggunaan dari tarikh sim aktif (pro-rata) dengan caj bulan pertama (RM59).

 

Sebab tu bulan pertama selalu jadi RM70-100, bergantung pada tarikh aktif simkad.


zaty_razin123
Contributing Citizen ✪

Re: BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59

contoh kalau simkard saya aktif pada 3 Jan 2020, macam mana ye pengiraan nya untuk bill?
remstr
Mayor

Re: BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59


@zaty_razin123 wrote:
contoh kalau simkard saya aktif pada 3 Jan 2020, macam mana ye pengiraan nya untuk bill?

3Jan - 31jan = kadar pro-rate.

1Feb = RM59

 

Total = kadar pro-rate + RM59.

 

*kadar pro-rate melibatkan pengiraan.


HafizYusof
Contributing Citizen ✪

Re: BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59

Bil sekarang sebenarnya kita bayar in advance sebelum perkhidmatan tersebut digunakan. Kita  perlu melihat tarikh pada bil tersebut.

 

Contoh  Simkad aktif pada 3 Jan 2020 dan terima Bil bertarikh 1 Feb 2020

 

Prorata : 3 Jan 2020 hingga 31 Jan 2020   ---- Charge : 29 hari x RM1.90 (RM59 bahagi 31hari)= RM 55.20

Advance : 1 Feb 2020 hingga 29 Feb 2020 ------ Charge : RM 59.00

Jumlah perlu dibayar : RM 114.20 (tidak termasuk tax)

 

Seterusnya, pada bulan hadapan, kita akan terima Bil bertarikh 1 Mac 2020

 

Tiada prorata

Advance : 1 Mac 2020 hingga 31 Mac 2020 -------- Charge : RM 59.00

Jumlah perlu dibayar : RM 59.00 (tidak termasuk tax)

 

** Jadi, melihat pada bil tersebut, sebenarnya bil bertarikh 1 Mac kita bayar untuk penggunaan in advance pada bulan Mac, bukannya penggunaan pada bulan Februari.

 

Fitri44
Contributing Citizen ✪

Re: BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59

Tapi saya start pakai unifi 30 July 2020 dan bill saya mencecah rm126+ ..adakah pro rate saya mahal ke 1/8 ? 

anr077
Mayor

Re: BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59

dah cek bill breakdown tak? kalau belum boleh semak di email yang telah berdaftar ye.

 

 

Farrriz
New-in-Town ✪

Re: BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59

Boleh call sy 0192821612 utk activated kad

Hadizul96
New-in-Town ✪✪

Re: BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59

Apa yg dimaksudkan dengan bill breakdown tu
anr077
Mayor

Re: BILL BULAN PERTAMA DAN KEDUA RM59


@Hadizul96 wrote:
Apa yg dimaksudkan dengan bill breakdown tu

@Hadizul96  butiran bil. unifi mobile akan hantar bil kepada email anda setiap bulan atau boleh jugak tengok bil guna myunifi app.