Esim

Fiq_MLK
Contributing Citizen ✪

Esim

Unifi mobile sudah ada esim?

11 REPLIES 11
Jiji_Klg
Contributing Citizen ✪

eSIM

Berharap sangat Unifi akan perkenalkan eSIM sebab dah 2020.. Banyak device yang memerlukan eSIM untuk kegunaan menyeluruh. 

remstr
Mayor

Re: eSIM

Hai @Jiji_Klg ,

 

Iya, saya setuju. eSim adalah function yang perlu diperkenalkan secara lebih luas. Tetapi buat masa sekarang unifi Mobile masih belum ada, mungkin mereka sedang rancang?


anr077
Mayor

Re: Esim

Hai @Fiq_MLK,

 

Maaf, buat masa sekarang unifi mobile masih belum ada esim. Jika ada berita tentang esim dari unifi mobile kami akan beritahu ya.

 

 

Fiq_MLK
Contributing Citizen ✪

Re: Esim

Thanks

saharuddin82
Contributing Citizen ✪

Esim

Diman bole dapat untuk esim

Kasmaini
Distinguished Citizen ✪✪✪

Re: Esim

Untuk servis unifi Mobile setahu saya masih belum available untuk E-Sim tapi Telco2 lain saya dengar dah ada E-Sim

MrSharkz
Contributing Citizen ✪

Re: Esim

Lmbt betul unifi mobile prepaid & postpaid punya development. Telco lain majoriti dah ada esim, mvno pun dah bnyk yg ada esim. Tp mno major mcm unifi masih belum ada esim. Maxis ada esim, celcom ada esim, digi ada esim, umobile ada esim, yes 4g dgn unifi mobile je telco mno major yg trtggal dlm development esim. 

MrSharkz
Contributing Citizen ✪

Re: eSIM

Unifi selalu trtggl kebelakang dlm development mobile telco. Sdgkn unifi skrg dtgga ke tiga dari semua major mno yg lain. Tp development teknologi lmbt, dn dsbbkn tiada prsediaan awal utk user yg melonjak sejak mco/pkp, dmne user trbanyak no 3 di malaysia, line jd slow, stuter, ping tggi. Ini nk develop 5g pulak, prepare 4g btul2 dlu, dn sediakan host utk esim, 100 kali lebih mudah dan kos efisien dari 5g. Utk apa 5g? Klau network yg ada xstabil? Automatik user akn tggl unifi. Cadangan dari saya sebagai user unifi mobile sejak launch webe adalah lebih baik develop 4g network secara menyeluruh bersama esim development kerana development esim sangat mudah, setelah stabil 4g unifi, baru develop 5g, atau kalau nak cepat develop 5g, develop 5g untuk korporat dulu sehingga 4g stabil dan esim dilancarkan, selanjutnya baru lancarkan 5g kepada seluruh pengguna.  

MrSharkz
Contributing Citizen ✪

Re: Esim

Unifi mno yg paling lmbt buat esim. Sedangkan unifi telco yg sgt besar dan masyhur, terkemuka dengan penawaran jaringan fiber, kini jaringan tanpa wayar, tapi sangat lambat dalam penyerapan teknologi kini. Sayang, meningkat pengguna kepada telco pengguna terbanyak ketiga teratas hanya kerana mco, percayalah, jika ciptaan 4g tidak stabil dan ciptaan esim lewat, unifi mobile akan kembali di ceruk, kerana disebabkan pengguna meningkat gara-gara pkp, network jadi tidak stabil dan sangat perlahan. Siapa mahu langgan telco yang tak stabil dengan internet yang perlahan? Sedangkan internet adalah keperluan asas di era 20 an. Tambah lagi ciptaan yang lembab, teknologi esim masih belum ditawarkan di unifi sedangkan telco utama terkemuka lain sudah pun menawarkan esim? Dan yang paling memalukan adalah telco maya pun sudah menawarkan teknologi esim, inikan pula unifi mobile adalah telco utama yang terkemuka, seharusnya unifi mobile yang mendahului, malah unifi mobile pula yang ketinggalan. Ini pula bercita-cita untuk menyerap teknologi 5g. Jaringan 4g sedia ada pun masih belum stabil, belum meluas dan sangat perlahan. Ibarat hendak capai diploma tetapi masih di tadika. Walau bagaimana pun, stabilkan jaringan sedia ada, pastikan ianya meluas dan laju, dalam masa yang sama serap teknologi esim, setelah selesai baru lah serap teknologi 5g, ikut turutan.