Unifi mobile

Zulkifli98
Contributing Citizen ✪

Unifi mobile

speed internet untuk unifi mobile sangat teruk speed hanya dapat tak sampai 1mbps?bayar mahal tapi dapat speed macam tu.mesti lagging teruk bila nak browser ke atau main game

2 REPLIES 2
hana_nana
Sheriff

Re: Unifi mobile

Hai, @Zulkifli98 . Anda sudah cuba ikuti langkah-langkah "troubleshooting" seperti di bawah ini untuk isu internet yang perlahan?

 

1. Padamkan telefon dan keluarkan kad SIM (untuk tempoh 30 saat),
2. Keluarkan dan masukkan kad SIM semula dan hidupkan telefon anda.
3. Set semula tetapan APN kepada "unifi" dan pilih tetapan 4G sahaja di dalam telefon anda

*Atau anda boleh rujuk link berikut: https://community.unifi.com.my/t5/unifi-Tips-Guides/How-to-set-APN-settings/td-p/15495

4. Kosongkan "browsing history" dan "cache" di dalam telefon anda

5. Mencuba kad SIM ke dalam telefon yang menyokong 4G/LTE Band 5 yang lain.

(https://www.helpforsmartphone.com/public/en/devices dan https://www.gsmarena.com) - cuba pautan ini untuk memeriksa band.

 

 

 

bathosai_11
Sheriff

Re: Unifi mobile


@Zulkifli98 wrote:

speed internet untuk unifi mobile sangat teruk speed hanya dapat tak sampai 1mbps?bayar mahal tapi dapat speed macam tu.mesti lagging teruk bila nak browser ke atau main game


Hai Zulkifli98

 

Try  semak dulu lokasi tu dalam coverage 4G LTE unifi Mobile atau tak..boleh semak kat page https://unifi.com.my/check-coverage.

 

Try setup semula APN dalam phone tgk mcmana hasil dia..

 

Android:

  1. Settings > More > Mobile networks/Cellular networks > Access point names OR Settings > Mobile networks > Access Point Names
  2. Add a new APN as unifi
  3. Save. Reboot your phone if necessary.

  

iPhone:

  1. Settings > Mobile Data > Mobile Data Network OR Settings > Cellular > Cellular Data Network.
  2. Tap the Access Point Name and change to unifi
  3. Save. Reboot your phone if necessary.

 

p/s : biasanya saya try ON/OFF flight mode kt phone dulu..biasanya adala jugak perubahan pada speed lepas tu..boleh cuba 😊..last option, contact unifi untuk semak kalau still slow.