Can't connect to this network on laptop

FirdausTa
Contributing Citizen ✪

Can't connect to this network on laptop

Kenapa tetiba ja laptop tak boleh connect ke wifi? sebelum ni xda masalah wifi pun dekat laptop ni , baru" ni ja dah tak boleh connect dah.  Phone and smart tv boleh ja connect xda masalah

 

please help

 

 

13 REPLIES 13
Asnoor
Sheriff

Re: Can't connect to this network on laptop

Hi, FirdausTa

 

Sekiranya hanya 1 "device" sahaja yang bermasalah, cuba "forgot WiFi" kemudian sambung semula ke WiFi yang sama dengan memasukkan kata laluan WiFi anda. 

FirdausTa
Contributing Citizen ✪

Re: Can't connect to this network on laptop

Dah cuba macam" dah , tengok tutorial kat youtube pun tak jalan

LoveForever
Sheriff

Re: Can't connect to this network on laptop

Hai  FirdausTa.  Ada beberapa perkara yang kena semak jugak. Saya bagi awak list dan awak cuba buat

 

1) Butang wireless Network Wifi pada laptop bernyala ataupun tidak jika tidak connect akan bertukar warna merah. Jika connect akan bertukar warna hijau 

2) Jika pada butang wireless Network Wifi sentiasa berwarna merah walaupun kata laluan wireless

sudah di masukkan dengan betul itu menunjukkan kerosakkan pada perkakasan ataupun driver

automatik wireless tidak dapat di kesan

3) Lihat pada driver ethernet controller tidak dapat dipasang dekat laptop, periksa pada device manager

terdapat logo kuning

4) Gunakan LAN kabel yang bersambung daripada router kepada Laptop untuk memastikan

masalah perkhidmatan internet yang mempunyai sekatan ataupun masalah laptop

5) Pastikan kata laluan wireless  yang dimasukkan betul.

 

Boleh cuba-cuba langkah diberi. Ini pun dapat info daripada rakan-rakan saya share dekat awak

Kasmaini
Distinguished Citizen ✪✪✪

Re: Can't connect to this network on laptop

Anda guna router jenis model apa ya?Minta tampal gambar router nak tengok TQ

FirdausTa
Contributing Citizen ✪

Re: Can't connect to this network on laptop

1)dah on 

2)dah check xda masalah pada driver 

3)xda masalah juga

4)boleh connect bila sambung guna ethernet cable

 

Sorry lambat reply tak perasan 😅

FirdausTa
Contributing Citizen ✪

Re: Can't connect to this network on laptop

16505384910.jpg

Fiberhome

P7o
Sheriff
Sheriff

Re: Can't connect to this network on laptop

Lampu wifi menyala, sepatutnya tiada masalah untuk bersambung dengan wifi. Cuba On hotspot di telefon dan cuba connect laptop ke wifi di telefon. Kalau boleh connect, mungkin awak perlu setting semula router fiberhome tu.

FirdausTa
Contributing Citizen ✪

Re: Can't connect to this network on laptop

Yes boleh connect melalui hotspot , dah try connect ke wifi lain pun boleh , wifi kat rumah ni ja tak boleh , apa yang perlu di setting semula ya?

NurBisa
Sheriff

Re: Can't connect to this network on laptop

Hi Firdaus Ta, Cuba try restart modem dan router. Nama WiFi rumah ada keluar di laptop anda ke? Anda ada configure router ke sebelum ini?